A gyógyvíz hatása

 

Fizikai hatás

Fizikai hatás A magas ásványianyag-tartalmú vizek felhajtóereje nagyobb, a vízbe merülő test súlya mintegy tizedére csökken. A mozgás a vízben sokkal könnyebb, ezért a sérült, kopott ízületek is átmozgathatók. Mozgás közben a víz masszírozó hatást is kifejt a bőr alatt izmokra. Az sem elhanyagolható, hogy mindeközben az esések és zúzódások esélye is jóval kisebb. A langyos és a meleg víz segítik az erek kitágulását, így ez a vérnyomás csökkenéséhez vezet. Mindezen hatásokat használja ki a vízgyógyászat, vagyis a hidroterápia.

 

Kémiai hatás

A gyógyvizek kémiai hatásukat a bennük oldott ásványi anyagok bőrön keresztül való felszívódása révén fejtik ki. A felszívódott ásványi anyagok bekerülnek a vérkeringésbe, a nyirokerekbe, ezáltal hatnak az idegrendszerre, erősítik az immunrendszert, és kedvezően befolyásolják a szervezet reakcióképességét. Regeneráló, építő folyamatokat indítanak el a szervezetben. Ezeknek a hatásoknak az alkalmazásával foglalkozik a balneoterápia.

Mindezen hatásokat segíti, hogy a fürdőhelyek mikroklímája a levegőben található negatív ionok túlsúlya miatt stresszoldó, idegnyugtató és pihentető hatású. A megszokott életritmus lassulása, a vízben végzett lassú mozdulatok szintén hozzájárulnak a felüdüléshez. A kiváló minőségű gyógyvízre települt a fürdő gyógyászati részlege, ahol az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral kötött Szolgáltatói Szerződés alapján orvosi felügyelettel történik a betegek gyógykezelése. A fürdő területén állandó reumatológiai szakorvosi felügyelet működik. A gyógyászat nyitvatartási ideje: H-P 7-19 óráig.